Voor ondernemers is het tegenwoordig vanzelfsprekend dat je een website hebt. Vervolgens wordt het vaak ook als vanzelfsprekend gezien dat je als basis voor jouw website het WordPress CMS gebruikt: alsof dit het enige CMS (Content Management System) op deze digitale aardbol is. En die gedachte is niet zo gek, want meer dan 450 miljoen websites draaien op dit systeem.
Het is zelfs zo vanzelfsprekend, dat veel ondernemers niet eens weten dat zij wel degelijk een CMS kunnen kiezen als zij een website laten ontwikkelen. Ondernemers bepalen met welke websitebouwer zij in zee gaan op basis van prijs, kwaliteit, portfolio en persoonlijke klik, maar staan vaak niet stil bij het systeem dat zij dagelijks zélf moeten gebruiken om hun website gezond te houden. En dát is een serieus probleem.
Ondernemers staan vaak niet stil bij het systeem dat zij zélf moeten gebruiken om hun website gezond te houden. Dat is een probleem.
Waarom is dat een probleem?
De keuze voor het juiste CMS onder jouw website zorgt ervoor dat jij op de lange termijn ook tevreden blijft met jouw website. Jij als ondernemer bent namelijk degene die de blogs gaat plaatsen, jij bent degene die even de openingstijden op de contactpagina wil aanpassen en als je geen goede afspraken hebt gemaakt, dan ben jij degene die de boel zelfs moet onderhouden en updaten. Een paar voorbeelden die je misschien al wel herkent:
- Je hebt geen idee hoe je op jouw website een blog moet toevoegen en dus rommel je maar wat aan tot je uit frustratie gewoon maar een onopgemaakte tekst online gooit.
- Je past per ongeluk de verkeerde gegevens aan op bijvoorbeeld de contactpagina waardoor het formulier niet meer getoond wordt.
- Je update zelf een slider plugin waardoor de YouTube video’s ineens niet meer werken op je homepagina.
- Je maakt per ongeluk een fout terwijl je ’s avonds lekker met je website bezig bent. Nu moet je tot de volgende dag wachten voordat jij jouw websitebouwer kan bellen.
En het resultaat? Een website die steeds rommeliger, langzamer en onbetrouwbaarder wordt. En dat allemaal omdat je over het hoofd hebt gezien dat jijzélf de keuze hebt voor het CMS onder jouw website en de manier waarop dit CMS is ingericht.
De keuze voor het juiste CMS onder jouw website zorgt ervoor dat jij op de lange termijn ook tevreden blijft met jouw website.
Belangrijke bewustwording: Jij bent ook een eindgebruiker!
Jij als ondernemer bent zo gefocust op de eindgebruiker van de website dat je soms vergeet dat jijzelf óók een eindgebruiker bent. Jij bent degene die gemotiveerd moeten blijven om aan jouw website te werken, zodat jij jouw potentiële klanten op de juiste manier kunt blijven informeren en activeren. Nog sterker zelfs: vandaag de dag is het steeds belangrijker dat jouw website dynamisch is en inspeelt op de ontwikkelingen binnen jouw doelgroep.
Een CMS: Kan ik kiezen dan?
Dus, jouw website moet net zo makkelijk te gebruiken zijn voor jou als voor jouw potentiële klant. Maar heb jij hierin dan een keuze? Het antwoord is gelukkig: “Ja, je hebt een keuze!”. Laat ik daar overigens bij vooropstellen dat WordPress ook gewoon een heel geschikt CMS is, het is alleen niet het meest geschikte CMS voor alle typen ondernemers. Maar wat zijn dan jouw opties? En waar moet je op letten bij het kiezen van een CMS? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat zijn valkuilen als jijzelf technisch niet zo onderlegd bent? Ik zocht het voor je uit zodat jij dat niet hoeft te doen.
Jouw website moet net zo makkelijk te gebruiken zijn voor jou als voor jouw potentiële klant.
Uit welke CMS-en kan ik kiezen?
Hieronder vind je een overzicht van een aantal systemen waaruit jij als ondernemer kan kiezen. Dit zijn systemen die ik je na 8 jaar ervaring als website ontwikkelaar kan adviseren. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Met onderstaand overzicht kan jijzelf bepalen welk CMS het beste bij jou past.
WordPress als CMS
WordPress is een CMS waarmee je alle vrijheid hebt als ontwikkelaar. Het is ‘open source’ software en wordt over de hele wereld breed gedragen, met een grote bibliotheek aan plugins en thema’s tot gevolg. Dit CMS-systeem wordt gebruikt voor allerlei typen websites: van webshops tot maatwerk informatieve websites.
Voordelen van het WordPress CMS
- WordPress is breed ontwikkeld en heeft een groot draagvlak. Daardoor is voor elke denkbare functie wel een plugin bedacht door een externe partij. Ook een webshop is goed te ontwikkelen binnen WordPress.
- Dit CMS biedt ontwikkelaars de ruimte om een complete maatwerk website te realiseren voor opdrachtgevers: niets is te gek.
- Door de grote bekendheid van WordPress zijn veel hostingpartijen goed ingericht op WordPress. Daardoor kunnen zij betere support geven en zijn de servers geoptimaliseerd voor het relatief zware CMS.
- Stopt jouw websitebouwer met het onderhouden van jouw website? De kans is groot dat je een andere partij kan vinden die dit over kan nemen.
Nadelen van het WordPress CMS
- WordPress is een relatief zwaar CMS en is daardoor van zichzelf langzamer dan de rest. Snelheid is vandaag de dag echter juist belangrijker dan ooit voor Google. Met de juiste optimalisatie is de snelheid gelukkig behoorlijk goed te krijgen.
- Door de grote bekendheid van WordPress is dit systeem ook relatief gevoelig voor hacks: hackers weten binnen no-time welke kwetsbaarheden een nieuwe update van WordPress hebben.
- Doordat plugins door externe partijen ontwikkeld worden kunnen updates ervoor zorgen dat combinaties van plugins niet meer werken, met een kapotte website tot gevolg.
- Het dashboard is relatief ingewikkeld voor jou om te gebruiken: de leercurve is vrij groot. De manier waarop jouw ontwikkelaar het dashboard heeft ingericht heeft invloed op die leercurve.
- Doordat de website bouwer alle vrijheid heeft om jouw website te ontwikkelen, kan het geheel ook erg rommelig, slechts geprogrammeerd en onoverzichtelijk worden.
- De kosten van het ontwikkelen van zo’n website zijn het hoogst van alle CMS-en, omdat er zoveel variabelen zijn die goed ontwikkeld en gestructureerd moeten worden.
Voor wie is het WordPress CMS geschikt?
WordPress is perfect voor ondernemers met een groter budget, waardoor er ruimte is om voldoende te investeren in de eerste versie van de website. Daarnaast is dit budget nodig om de website gezond en op peil te houden: de kosten stoppen niet bij de eenmalige factuur! Ook is het belangrijk dat je een aardig algemeen begrip hebt van softwareprogramma’s, zodat jij gemakkelijk kan leren om te gaan met jouw CMS.
Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kan je met WordPress een fantastische en unieke website online zetten waarmee je écht opvalt tussen jouw concurrenten.
WordPress is perfect voor ondernemers met een groter budget, waardoor er ruimte is om voldoende te investeren in de eerste versie van de website.
Tips bij het ontwikkelen op WordPress:
- Vraag aan jouw websitemaker welke stappen hij of zij gezet heeft om jouw website te beveiligen tegen hacks.
- Zorg dat je duidelijke afspraken maakt over het onderhoud aan jouw website. Wie gaat dit uitvoeren? Hoeveel gaat dit kosten? Kan jij dit zelf? Wat is de procedure er als een update fout gaat?
- Hoe wordt het dashboard ingericht door de ontwikkelaar? Zorg ervoor, bij het opleveren van de eerste versie van de website, jij ook even de achterkant kan bekijken. Snap je alles wat je ziet? Wat is onoverzichtelijk?
- Welke stappen worden gezet om jouw website zo snel mogelijk te krijgen en te houden?
- Vind je een ontwikkelaar die een WordPress website voor een hele lage prijs aanbiedt? Wees dan op je hoede: met WordPress is goedkoop snel duurkoop.
- Vraag welke plugins de ontwikkelaar gaat gebruiken en zoek deze zelf even op via Google. Bekijk hoe recent deze is bijgewerkt, hoe vaak deze gebruikt is en hoe de recensies zijn. Dit zegt veel over de professionaliteit van jouw ontwikkelaar en de mate van onderhoud die jouw website op de lange termijn nodig heeft.
Jimdo, Squarespace en dergelijke als CMS
Partijen als Jimdo en Squarespace ben je allicht wel eens tegengekomen in YouTube- en televisiereclames. Zij profileren zich als de beste oplossing voor ondernemers met beperkte technische kennis die toch graag zelf een goede website willen bouwen. En daar geef ik hen meestal geen ongelijk in! Ik noem zo’n CMS overigens meestal een ‘zelf-bouw-CMS’.
Voordelen van een zelf-bouw-CMS
- Het grote voordeel is het centrale beheer. Doordat jouw website centraal onderhouden en intern gehost wordt, hebben zij alle controle over de kwaliteit van jouw website. Je hoeft je dus niet druk te maken over het onderhoud en veiligheid van jouw website.
- Deze CMS-en zijn ontwikkeld met de eindgebruiker in het achterhoofd. Het aanpassen van jouw website is dus gemakkelijker dan het aanpassen van een WordPress website.
Nadelen van een zelf-bouw-CMS
- Er kleeft één heel groot nadeel aan zo’n systeem: het is allesbehalve gericht op de toekomst. Ben jij van plan om jouw bedrijf online te laten groeien? Dan groeit een zelf-bouw-website niet met je mee, omdat je beperkt wordt door hun grootste voordeel: het centrale beheer. Je kan je website niet door ontwikkelen als de template die je gekozen hebt dat niet toelaat.
- De support is vaak matig en regelmatig in het Engels. Je moet rekening houden met lange wachttijden en slecht inhoudelijk advies. Als jij een websitebouwer wil die met je mee blijft denken, dan is dit geen goede oplossing voor jou.
Voor wie is een zelf-bouw-CMS?
De zelf-bouw-website is voor de ondernemer die met een klein budget wil starten aan zijn bedrijf en niet de intentie hebben om heel hard te groeien met zijn of haar online merk. Voor de ondernemer die niet veel verwacht van zijn of haar website en bereid is zelf de website te maken en te vullen, kan dit de perfecte oplossing zijn.
De zelf-bouw-website is voor de ondernemer die met een klein budget wil starten aan zijn bedrijf en niet de intentie hebben om heel hard te groeien met zijn of haar online merk.
Tips bij het ontwikkelen met een zelf-bouw-CMS:
- Denk van tevoren goed na over hoe jij jouw zelf-bouw-website wil gebruiken, zowel nu als in de toekomst. Denk jij dat jij in de toekomst een bepaalde functie wil op jouw website? Kijk dan even goed of die functie aanwezig is bij het CMS en de template.
- Meestal kan je bij een Jimdo of Squarespace een template kiezen waarop je jouw website gaat bouwen. Laat je hierbij echter niet te veel leiden door je hart. Natuurlijk wil je een template die je mooi vindt, maar bekijk ook goed welke functies de template biedt.
- Lees de reviews over het zelf-bouw-CMS. Kijk goed naar wat mensen zeggen over hun ervaringen en bepaal voor jezelf wat daarin belangrijk is voor jou. Vind jij goede support fijn? Zorg ervoor dat de recensies over de support van het CMS dat jij kiest positief zijn.
Plate als CMS
Plate is een CMS dat eigenlijk precies past tussen een CMS zoals WordPress en partijen als Jimdo en SquareSpace. Omdat dit CMS, ontwikkeld op Hollandsche bodem, het beste uit de twee andere CMS-en weet te combineren, wil ik je deze variant niet onthouden.
Voordelen van het Plate CMS
- Het gehele CMS wordt centraal beheert. Dus updates en verbeteringen worden centraal voor alle websites tegelijk uitgebracht. Daardoor heb je altijd de nieuwste, snelste en meest veilige versie van het CMS. Een ontwikkelaar kan vervolgens een complete maatwerk website of template ontwikkelen op dit CMS.
- Plate is gericht op gebruiksvriendelijkheid: jij als ondernemer kan heel gemakkelijk zelf je website inhoudelijk aanpassen en onderhouden, direct aan de voorkant van jouw website.
- Hoewel Plate centraal onderhouden wordt, kan jouw website geheel op maat gebouwd en ontwikkeld worden, waardoor een Plate website met jouw bedrijf mee kan groeien.
- Het is een Nederlands bedrijf en daardoor veel toegankelijker. Plate denkt zelf actief mee in het vinden van de beste oplossing voor jouw website vraagstuk, voor zowel kleine als grote ondernemers.
Nadelen van het Plate CMS
- Plate is in verhouding tot de andere CMS-en nog relatief klein, hoewel zij wel hard groeien. Dit heeft als nadeel dat het platform achter het Plate CMS nog beperkt is.
- Doordat Plate een relatief jong CMS is, zijn de keuzes
- Plate is geen self-hosted CMS, dit houdt in dat
Voor wie is het Plate CMS?
Plate is dus eigenlijk ideaal voor een heel breed publiek. Het ligt er alleen aan met welke Plate partner je aan de slag gaat. Zo kan je een complete maatwerk website laten ontwikkelen als je daar het budget voor hebt, of je kan kiezen voor één van de standaard website templates, welke ideaal zijn voor kleinere of startende ondernemers.
Door de gecontroleerde vrijheid die Plate biedt heb je de ruimte om de oplossing te kiezen die het beste bij jou en jouw onderneming past, terwijl jij je in de toekomst niet druk hoeft te maken over het onderhoud aan jouw website. De gedroomde middenweg is met Plate dus realiteit geworden.
Plate is een CMS dat eigenlijk precies past tussen een CMS zoals WordPress en partijen als Jimdo en SquareSpace.
Tips bij het ontwikkelen op Plate:
- Het kan nog een uitdaging zijn om de juiste Plate partner te vinden voor jouw situatie. Je kan daarom even contact met ons opnemen, dan helpen we om de juiste oplossing voor jouw onderneming te vinden.
- Zorg dat je duidelijk hebt wat je wel en wat je niet krijgt bij de Plate ontwikkelaar die je kiest. Zo krijgt elke klant van het Verse Website-concept ook toegang tot veel nieuwe functies die binnen de template worden ontwikkeld. Dit zal bij een maatwerk oplossing anders zijn.
Samengevat: stel deze CMS vragen aan jouw websitebouwer
Naast bovenstaande drie CMS-en zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden. De hoeveelheid aan mogelijkheden kan daardoor ook voor verwarring zorgen, zeker omdat het een technisch onderdeel van jouw website betreft en jij daar natuurlijk geen expert in bent.
Dus, welke websitebouwer je ook kiest en met welk CMS hij of zij ook werkt: stel in ieder geval onderstaande vragen. Zo laat je zien, ook zonder technische kennis, dat je niet zomaar met je laat sollen, ook als het over technische dingen gaat.
- Uit welke CMS systemen kan ik bij jou kiezen?
- Welk CMS adviseer jij mij te gebruiken gebaseerd op mijn wensen?
- Ik wil graag zelf inhoudelijk weinig/veel kunnen aanpassen aan mijn website. Gaat dat eenvoudig binnen jouw CMS?
- Hoe snel is jouw CMS in verhouding tot andere CMS-en? En hoe optimaliseer je deze op het gebied van snelheid?
- Wat spreken we af over het onderhoud en updates van de website?
- Werkt jouw CMS met plugins? Zo ja, welke gebruik je dan? Zijn deze snel, betrouwbaar en veilig?
- Worden er back-ups gemaakt van mijn website?
- Hoe wordt het CMS ingericht zodat ik het gemakkelijk kan gebruiken? Heb je voorbeelden?
- Kan ikzelf mijn pagina’s en blogs optimaliseren voor Google (SEO-optimalisatie)?
- Hoe wordt mijn website beschermd tegen hacks?
Als een websitebouwer mooie websites bouwt maar deze vragen niet goed kan beantwoorden, weet je al bijna zeker dat het verstandig is om nog even door te zoeken. Het zegt namelijk iets over de professionaliteit en de denkwijze van de ontwikkelaar. Wil de ontwikkelaar namelijk alleen snelle omzet maken? Dan zijn dit dingen waar hij of zij minder bij stil staat. Heeft de websitebouwer echter een langetermijnvisie en het welzijn van jouw website en onderneming op het oog? Dan zijn dit vragen waarop hij de antwoorden binnen no-time kan beantwoorden. Succes!