De kracht van kleuren theorie

Leestijd: 4 minuten Geschreven door: Robin van Beek
kleuren theorie
Terug naar overzicht

Wat is kleuren theorie

Kleuren zijn overal om ons heen. Ze beïnvloeden hoe we ons voelen en wat we denken, zelfs als we er niet echt bij stilstaan. Kleuren theorie is het idee dat kleuren niet zomaar willekeurige visuele prikkels zijn, maar dat ze daadwerkelijk een impact hebben op onze emoties en ons gedrag. In deze blog lees meer over kleuren theorie gebruiken voor jouw merk.

Een van de belangrijkste ideeën achter kleuren theorie is dat elke kleur een bepaalde betekenis heeft. Bijvoorbeeld, rood wordt vaak geassocieerd met energie, passie of zelfs gevaar. Aan de andere kant kan blauw een gevoel van kalmte en rust oproepen. Deze associaties zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ze zijn gebaseerd op de manier waarop onze hersenen reageren op verschillende kleuren. Kleuren theorie helpt webdesigners om websites aantrekkelijk te maken voor mensen. Door slimme kleuren te kiezen, kunnen ze ervoor zorgen dat mensen zicht goed voelen en dingen doen zoals kopen of klikken op knoppen.

Kleuren theorie gebruiken voor jouw brand

In de praktijk wordt kleuren theorie veel gebruikt in verschillende industrieën. Denk bijvoorbeeld aan marketing, webdesign en reclame. Bedrijven gebruiken specifieke kleuren om bepaalde emoties of reacties bij consumenten op te roepen. Dit kan variëren van het gebruik van opvallende kleuren om de aandacht te trekken tot het gebruik van kalmerende kleuren om een gevoel van vertrouwen en betrouwbaarheid over te brengen.

De 6 manieren om kleuren theorie te gebruiken

Bij het toepassen van kleuren theorie maak je gebruik van het kleurenwiel. In het kleurenwiel staan twaalf kleuren. Deze twaalf kleuren bestaan uit primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Met deze twaalf kleuren kun je verschillende theorieën creëren. Om het makkelijk te maken, hebben wij ze voor jou op een rijtje gezet. De 6 manieren om kleuren theorie te gebruiken zijn:

  1. Complementair: als je voor complementaire kleuren gaat, kies je twee kleuren die recht tegenover elkaar liggen. Zo creëer je een opvallend contrast.
  2. Split-complementair: een variatie op de complementaire kleuren. Door deze theorie te gebruiken geef jij jezelf meer kleuren om mee te werken.
  3. Analoog: analoge kleuren staan naast elkaar op het kleurenwiel. Ze hebben vergelijkbare tinten en voelen comfortabel aan.
  4. Tetradisch: dit is de theorie met de meest verschillende kleuren. Je maakt hierbij gebruik van twee complementaire paren. Gebruik bij deze theorie één kleur als hoofdkleur en de rest als accenten.
  5. Triadisch: de kleuren zijn hierbij in een driehoek aangewezen en dus gelijkmatig verdeeld. Zorg hierbij wel dat je de kleuren op de juiste manier in balans brengt.
  6. Monochroom: hierbij maak je gebruik van slechts één kleur. Je maakt wel gebruik van verschillende verzadigingen en waardes.

Onderscheidt jouw merk met de juiste kleur

Leuk die kleuren theorie, maar hoe kies ik nu de juiste kleur voor mijn merk? Om je daar een handje bij te helpen hebben wij een aantal kleuren uitgewerkt voor jou. Je leest per kleur wat deze uitstraalt en waar het mee geassocieerd wordt.

  • Rood: deze kleur straalt liefde, maar ook geweld uit. Rood trekt altijd snel de aandacht, maar je kan het ook teveel gebruiken waardoor het afstotend wordt. Over het algemeen gebruik je rood om kracht, passie of belang uit te drukken.
  • Oranje: deze kleur straalt rust, geduld, vriendelijkheid en creativiteit uit. Oranje wordt ook vaak gezien als goedkoop of betaalbaar. Dit kan een voor- of nadeel zijn voor jouw merk of bedrijf.
  • Geel: deze kleur straalt warmte, energie en heel veel vrolijkheid uit. De kleur geel is een veelzijdige kleur. Lichtgeel geeft een rustig gevoel, terwijl felgeel het tegenovergestelde doet.
  • Groen: deze kleur straalt natuur uit. Iedere tint groen heeft zo zijn eigen betekenis. Van energiek tot aan stabiliteit en rijkdom.
  • Blauw: deze kleur straalt rust en verantwoordelijkheid uit. Het is over het algemeen een frisse, ontspannende maar ook krachtige kleur. Ook hier heeft iedere tint zo zijn eigen betekenis. Lichtblauw is kalmerend, terwijl donderblauw erg betrouwbaar is.
  • Paars: deze kleur is vanuit de geschiedenis erg zeldzaam en is daarom een elitaire kleur. Vandaag de dag straalt paars ook voor passie, inspiratie en creativiteit.

Welke kleur ga jij gebruiken?

Dus, welke kleur ga jij gebruiken? Of je nu bezig bent met het opzetten van een website, het ontwerpen van een logo of het maken van een marketingcampagne, neem de tijd om na te denken over welke kleuren je wilt gebruiken en wat voor gevoel je wilt overbrengen. Kleuren hebben de kracht om emoties op te roepen en acties te stimuleren, dus kies verstandig! Hulp nodig bij het kiezen? Wij bij BEEK helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Heb je een uitdagend vraagstuk, een mooie opdracht, of gewoon een tof idee? We vinden het leuk om daar met je over te sparren. De koffie staat klaar!